Politiek, vergeet de jongeren niet!

Foto ZVH
W.J. Verdoes 3 - Nieuwsbericht
Door Willem-Jan Verdoes op 15 maart 2018 om 11:45

Politiek, vergeet de jongeren niet!

Voor starters is het lastig om op de woningmarkt te komen. Voor sociale huurwoningen zijn wachtlijsten. De vrije huursector is te duur of er is geen plaats. En de koopwoningen kosten te veel  voor starters. Ik vind het onacceptabel dat jongeren onze prachtige gemeente verlaten omdat zij nergens in Zuidplas een betaalbaar huis kunnen vinden.

Daarom hebben we als ChristenUnie/SGP fractie een stelling online gezet: "In de gemeente Zuidplas is er een tekort aan goedkopere woningen." Totaal zijn er 33 stemmen uitgebracht, 29 daarvan gaf aan het eens te zijn met deze stelling. Kortom, 88% van de uitgebrachte stemmen vindt dat er een tekort is aan goedkopere woningen. 

In Moerkapelle bijvoorbeeld zijn er welgeteld 0 koopwoningen onder de €249.000 te vinden en is er 1 huurwoning in de vrije sector. In Moordrecht staan er 11 woningen te koop onder de €200.000 en in Zevenhuizen is dat ook nog op twee handen te tellen. In Nieuwerkerk staan er vijf huizen onder de €225.000 te koop. Er is dus een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen voor jongeren en de lagere inkomens.

Sociale huurwoningen zijn bedoeld voor woningzoekenden met een verzamelinkomen onder de €35.739. Als stel verdien je al snel meer dan dat en is een sociale huurwoning dus uitgesloten.

Goedkopere woningen zijn een must in Zuidplas. Er is een tekort aan koopwoningen tot €180.000.  Wat mij betreft moeten alle mogelijkheden in kaart worden gebracht om dit tekort zo spoedig mogelijk terug te dringen. Denk hierbij niet alleen aan goedkope nieuwbouw, maar ook aan herbestemming van panden.  En laten we ook de tiny houses niet vergeten. Dat lijkt me zelf te zijner tijd wel wat.

Willem-Jan Verdoes, kandidaat 5, Moerkapelle

Deel dit bericht

Labels: