Peter Molenaar doet voorstel voor verbetering buslijnen Zuidplas

Peter Molenaardonderdag 02 juni 2022

Voorzitter,

Op dit moment bevindt het Programma van Eisen, voor de OV-concessie Provincie Zuid Holland Noord, in de consultatiefase.

Dit biedt gemeenten, die hieronder vallen, zoals bijvoorbeeld Zuidplas, de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.
En wat betreft dat laatste, daar wil CUSGP graag gebruik van maken om zo, enkele punten mee te geven aan het college.

Wij hebben hiervoor een motie vreemd opgetuigd, deze motie is medeondertekend door CDA, Groep Pouwels, PvdA/GL, VVD en SP
Ik zal de motie niet helemaal voorlezen, ik zal mij beperken tot de oproep in een 3-tal punten richting college:

1.Bestaande bushaltes en bus routes opnieuw beoordelen en maximaal meebewegen met de groeirichting van de dorpen.

Dit lijkt een open deur maar de praktijk is anders. Voor ons gevoel zijn veel locaties van bestaande bushaltes nog uit het tijdperk van paard en wagen, het is goed om hier eens kritisch naar te kijken of er bijvoorbeeld logischere plekken zijn.

 2.In de nieuwe concessie wordt het vijfde dorp benoemd als toekomstig dorp dat optimaal aangesloten moet worden op het bestaande ov-netwerk (eerst bewegen dan bouwen).

 Het mag voor ons duidelijk zijn dat wij iets met een vijfde dorp gaan doen, maar laten we ervoor zorgen dat ook de Provincie en zeker ook de nieuwe concessiehouder weten waar dit vijfde dorp komt.

3.Een ontwikkeling als het Vijfde Dorp is een mooie proeftuin voor innovatieve pilots van bijvoorbeeld deur-halte vervoer, gecombineerd met zogenaamde Hub's.

De bouw van een compleet nieuw dorp is zoiets unieks, dat nodigt uit tot innovatieve pilots, hiermee willen we de concessiehouder uitdagen om hier vooral mee aan de slag te gaan.
Hier wil ik het bij laten in eerste termijn en ik ben benieuwd hoe andere fracties en het college dit zien.

Toch nog 1 vraag richting college over het proces: houdt u als college ons als raad voor het vervolgproces (denk aan afschrift, reactie hierop en verwerking hiervan) op de hoogte?

« Terug