Bijdrage Tussentijdse Rapportage Grondexploitaties 2018

A. Slobbe 3 - Nieuwsberichtdonderdag 18 oktober 2018

Voorzitter, 

Indachtig één van onze uitgangspunten uit ons verkiezingsprogramma “geen rekening naar de toekomst” blijft onze fractie moeite houden met het fenomeen dat de verliesvoorzieningen op de grondexploitaties berekend worden op basis van netto contante waarde. Wij zijn en blijven voorstander van het hanteren van de eindwaarde.

En zoals uit de beantwoording van de door ons gestelde vragen blijkt, schuift de Gemeente, met de kennis van nu, weer een rekening van ruim € 600.000 naar de toekomst.

Wij hebben hier bij eerdere behandelingen van de Rapportages Grondexploitaties ook de vinger bij gelegd maar het overgrote deel van deze Raad kan prima leven met de door het College gehanteerde systematiek. Wij zullen hier dan ook niet te lang bij stilstaan, maar moesten dit aan het begin van een nieuwe Collegeperiode toch weer even kwijt.

Hoewel op zich een kwalitatief goed leesbaar document, stuitten wij bij het doornemen van de TRG toch op enkele onduidelijkheden waarover we vragen hebben gesteld.

En juist uit de beantwoording daarvan maken wij op dat de teksten in de TRG op onderdelen verbetering behoeven om geen aanleiding tot misverstanden te geven.

Ik denk daarbij concreet aan de toelichting op de WACC en de ramingen van kosten en opbrengsten Esse Zoom Laag.

En het is uiteraard ook wenselijk dat de beslispunten zoals geformuleerd in de TRG overeenstemmen met de beslispunten in het Raadsvoorstel.

Tot slot nog één opmerking over de fiscale positie. Sinds 2016 zijn er 5 grondexploitaties afgesloten met een per saldo negatief resultaat van circa € 23.000. Weliswaar geen substantiële bedragen, maar onze fractie blijft het toch jammer vinden als dit verlies straks niet gecompenseerd kan worden met mogelijke positieve resultaten uit de grondexploitaties. Wij vragen aandacht voor het fenomeen ‘fiscaal compensabele verliezen’ die bijna elke onderneming vanaf moment van starten opbouwt alvorens winst te maken. En ook het grondbedrijf van de Gemeente beschouwen wij in fiscale zin als startende onderneming.

 

Voorzitter, ondanks een enkele kritische noot, spreken wij onze waardering uit voor de TRG en zullen wij instemmen met de voorgestelde beslispunten in het Raadsvoorstel.

« Terug