Bijdrage CUSGP Zuidplas stelt vragen over stikstofverbod

P. Molenaar 1 - Nieuwsberichtmaandag 09 september 2019

Eind mei heeft de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS), verboden omdat het de natuur onvoldoende beschermt.

De Nederlandse overheid startte het programma in 2015 om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Op basis van dit programma werden er vergunningen af gegeven aan bedrijven die stikstof veroorzaken in de buurt van natuurgebieden.

Maar om tóch te kunnen bouwen in en rond kwetsbare natuurgebieden, is het PAS opgesteld en werden vergunningen afgegeven op basis van ‘toekomstige besparingen’ op stikstof. 

Volgens de Raad van State deugt het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen niet, ‘toekomstige besparingen’ blijken helemaal niet zeker te zijn.

Het verbod dwingt de overheid om de natuur in Nederland beter te beschermen en het kabinet moet nu een nieuw systeem bedenken waarbij veel meer rekening wordt gehouden met de daadwerkelijke uitstoot van stikstof. 

Dit stikstof verbod heeft ingrijpende gevolgen voor projecten en bouwplannen die op stapel staan Nederland. In Zuidplas wordt volop gebouwd en staan er ook vele projecten op stapel.

CUSGP wil weten wat de gevolgen van dit alles zijn voor deze bouwplannen in Zuidplas en heeft daarom vragen hierover aan het college gesteld.

https://zuidplas.raadsinformatie.nl/document/7823225/1/C%20850%20-%20Schriftelijke%20vragen%20fractie%20CU-SGP%20Gevolgen%20Zuidplas%20stikstof%20verbod_E19_002654

« Terug