Bijdrage Extra inzet ST

D. Ambachtsheer 3 - Nieuwsberichtdonderdag 23 januari 2020

- Over de dekking van de middelen is al het een en ander gezegd. Volgens mij zitten we niet heel ver bij elkaar vandaan. Ook wij zijn hadden het signaal van stijging graag bij de najaarsnota ontvangen ook al konden op dat moment nog geen indicaties gegeven worden over de omvang van de overschrijdingen en het mogelijke financiële tekort. We vragen de grootst mogelijk aandacht van het college het tijdig afgeven van signalen. Wij steunen de insteek om de dekking zoveel als mogelijk uit de bestemmingsreserve te halen. We wachten de reactie van de wethouder af. -

Helaas vermoed ik dat wij niet de enige gemeente zijn die deze discussie voeren. Dat geeft ook meteen aan dat we niet alleen in dit schuitje zitten. En ik ben blij dat we zowel het schuitje als de wateren waar we op varen in deze gemeente grondig aan het analyseren zijn. Onze fractie kijkt dan ook uit naar de uitkomsten hiervan.

We realiseren ons heel goed dat we hiermee ook veel van de organisatie vragen. Onze behoefte als raad om grip te krijgen op het sociaal domein uit zich in schriftelijke vragen en moties waarmee de organisatie dan vervolgens stevig aan de slag moet. En dan te bedenken dat we relatief met veel minder mensen op dit domein werken dan in omringende gemeenten. @Wethouder, is het Rijk zich, wat u betreft, voldoende doordrongen dat de aardverschuivingen in dit domein ook z’n weerslag hebben op de ambtenaren? Dat er meer en andere vaardigheden gevraagd worden en dat de arbeidsmarkt hier net zo nijpend is als bij de zorg? We dienen hiertoe samen met het CDA een motie in.

We staan als fractie voor rust, ook in de organisatie. We zijn daarom geneigd om voor een structureel budget te stemmen voor extra beleids- en kwaliteitspersoneel. Tegelijk hebben we daarbij wel twee vragen aan de wethouder. Meer capaciteit is niet automatisch een oplossing van het probleem. We zien in elk geval twee grote lekken in het systeem die we genoemd willen hebben: de facturatie en de hoeveelheid organisaties in het maatschappelijk en sociaal domein. Het eerste, de facturatie, loopt nog steeds niet lekker, als we dat goed vernemen en het tweede punt, het aantal organisaties, is een ondoenlijk aantal om kwalitatief op te sturen. @Wethouder kunt u toezeggen dat u deze punten meeneemt naar de plannen rondom inkoop? Een tweede waarschuwing betreft een eerlijke beoordeling in het concernplan. Nu capaciteit erbij betekent in dit voorstel niet dat het er ergens anders af gaat. @Wethouder wat zou er misgaan als het wel of niet structureel maken van de middelen over een paar maanden besloten zou worden?

Dan de incidentele middelen voor de uitvoering van het ST. Te midden van een onrustige en onduidelijk organisatiestructuur je werk blijven doen met steeds intensere problematiek, is niet niks. De CU/SGP wil ervoor waken dat we te veel vragen en wellicht zijn we hier al schuldig aan. We stemmen dus voor het beschikbaar maken van dit budget. Dit is nu incidenteel omdat we de toegang op korte termijn anders inrichten. Wel vraagt onze fractie hier tempo op. Ook deze mensen en de organisaties die hierbij betrokken zijn hebben recht op duidelijkheid.

Daarnaast vinden we het belangrijk om te blijven leren van de inzet van mensen en wat het oplevert voor onze inwoners. We vragen daarom aan de wethouder om de raad met regelmaat te gaan informeren over de stand van de wachtlijst van het ST en de personeelscapaciteit. Om een x moment moeten we feeling gaan krijgen bij wat deze dienstverlening van ons vraagt. We horen graag de reactie van de wethouder hierop.

« Terug