Bijdrage RDOG

D. Ambachtsheer 3 - Nieuwsberichtwoensdag 17 juni 2020

Bijdrage RDOG 

We spreken vanavond over de RDOG. Een belangrijke organisatie die voor inwoners bekend staat als de ambulance, de GGD waar je inentingen haalt, het CJG, de schoolarts ed. Een organisatie met veel verschillende diensten en gezichten. En die organisatie is van ons.... én van 17 andere gemeenten. Best complex...

Tel daarbij op dat er nogal wat verandert in het sociaal domein, wat op 18 verschillende manieren uitgewerkt wordt, te midden van financieel zwaar weer en de complexiteit duizelt je om de oren. 
Niet voor niks dat er een interne verbouwing nodig is om hier eigentijds en snel op te kunnen aansluiten en te anticiperen. Onze fractie begrijpt dit, ook dat dit geld kost. 

We schrokken echter vorige week wel toen ons duidelijk werd in een digitale bijeenkomst dat er veel achterstallig onderhoud is en wat het totale programma kost. Wij nemen ook aan dat de bijdrage waar het vanavond om gaat niet de laatste is...

En daar wringt de schoen al een beetje. We zitten momenteel in het sociaal domein in financieel zwaar weer en we verwachten, zeker met de huidige crisis, dat dit voorlopig nog niet gaat opklaren. 
Dan komt er een verbonden partij, voor een raad behoorlijk op afstand, die keuzes maakt met flinke financiële gevolgen. Voorzitter, dit is spannend! Worden pijnlijke keuzes die voor ons liggen daardoor niet voor ons genomen? 

We willen niet afwachten. We willen mede aan het strategische stuur zitten. Wat ons betreft kan dit, als we tijdens deze verbouwing de gelegenheid krijgen om onze wethouder vragen en wensen mee te kunnen geven. We vragen bij deze nadrukkelijk aan de wethouder om mee te nemen op welke wijze er invloed op de strategische hoofdlijnen vanuit de raad mogelijk is. 

Een aantal partijen hebben de gedachten bij elkaar gebracht en verwoord in een gezamenlijk amendement bij de zienswijze. De kern van het amendement is:

  • Neem de raad vroeg mee in belangrijke beslissingen bij deze verbouwing. 

  • Benut de expertise die onze ambtenaren in Zuidplas in huis hebben. 

  • Maak het programma meetbaar, zodat we de voortgang kunnen volgen. 

  • Zorg dat het fundament goed staat voordat je overgaat op de inrichting. 

« Terug