Bijdrage Integrale verordening Sociaal Domein

J. Snoei 2 - Nieuwsberichtwoensdag 11 november 2020

Voorzitter,

Het is goed dat er een verordening is die weer passend is. In onze bijdrage vorig jaar hebben wij aangegeven dat de geboden informatie wat ons betreft vooral helder goed vindbaar moet zijn vanuit het oogpunt van onze inwoners. Onze fractie is het dan ook met de adviesraad eens dat er versie moet komen voor inwoners. Dit heeft u ook toegezegd nadat de besluitvorming heeft plaatsgevonden. Hopelijk vandaag dus!

We missen echter een aantal kansen die we in onze bijdrage vorig jaar ook hebben aangegeven. Wat ons betreft dienen de regels de inhoud en is de verordening een zeer belangrijk basisdocument wat het speelveld aangeeft waarbinnen we zorg en ondersteuning bieden. 

In het voorjaar 2019 hebben we aangegeven dat we de regels voor leerlingenvervoer graag toepasbaar gemaakt zien op thuis nabij onderwijs. We zien hierin echter geen wijzigingen. Ook hebben we de mogelijkheid om 1 beschikking per huishouden te creëren benoemd. We snappen dat voor dergelijke doorontwikkelingen tijd nodig is. Tegelijkertijd heeft er wel wat tijd gezeten tussen de eerste bespreking en vandaag.

Een punt dat we graag aan dit lijstje toevoegen zijn de afspraken met de huisartsen. De analyse sociaal domein laat zien dat er nadere afspraken met huisartsen nodig zijn. Als antwoord op de technische vragen lezen we dat u aangeeft dat de huisarts geen contact op hoeft te nemen met de gemeente. Tegelijkertijd lezen we in de verordening van onze buurgemeente uit 2016 dat hier wel degelijk afspraken in de verordening genoemd worden. Ik citeer: “deze afspraken zullen verder ook ingaan op hoe de artsen en de gemeentelijke toegang goed van elkaar op de hoogte zijn van de doorverwijzing of behandeling van een kind, zodat de integrale benadering rond het kind en het principe van 1 gezin – 1 regisseur – 1 plan, met name bij multiproblematiek, kan worden geborgd en er geen nieuwe ‘verkokering’ zal plaatsvinden, waarbij professionals niet goed van elkaar weten dat zij bij het gezin betrokken zijn.” 

Voor nu stemmen we in, maar willen de wethouder vragen wanneer we een update van deze verordening tegemoet kunnen zien waarbij bijvoorbeeld de punten zoals wij die zojuist hebben aangehaald verwerkt zullen worden.​

« Terug