Bijdrage Verklaring van geen bedenkingen Prinses Irenestraat

C. van der Spek 2 - Nieuwsberichtdonderdag 20 mei 2021

Voorzitter,

Dit raadsvoorstel levert in onze fractie enigszins verdeelde reacties op.

Een deel van de fractie heeft wat meer ambivalente gevoelens bij de Verklaring van geen bedenkingen over de nieuwbouw van een moskee. Probeer eens een kerk te bouwen in een islamitisch land. En dan heb ik het nog niet eens over de christenvervolging die daar ook plaats kan vinden. Een godsdienst die Jezus Christus niet erkent als Zoon van God. Maar zij vraagt wel in Nederland haar eigen religieuze ruimte. Een land met een christelijke achtergrond.

Andere fractieleden zien dit voorstel voor nieuwbouw van een moskee als behorend bij de Nederlandse samenleving waar ook de Islam deel van uitmaakt. En daarom ook recht heeft op deze ruimte. We moeten anderen niet de maat nemen waar we zelf niet mee gemeten willen worden.

In ons land kennen wij de vrijheid van godsdienst. Een groot goed in onze samenleving. En dat komt tot uiting in onze publieke ruimte. De kerken maken daar gebruik van en die ruimte mogen wij anderen  niet ontzeggen.

Toch is dit niet de meetlat waarlangs je deze afweging moet maken. Voor ons als gemeenteraad is dit een ruimtelijk vraagstuk. En dan is er niet zoveel op tegen. Het nieuwe gebouw is in lijn met de omgeving. Ook zijn er voldoende parkeerplaatsen te realiseren. De ingangen van het nieuwe gebouw zijn zoveel mogelijk uit het zicht van de aanpalende woningen. Voorzitter, wat onze fractie betreft kunnen wij instemmen met dit voorstel.

Wel een oproep aan de eigenaren van de moskee en de omwonenden. Ga met elkaar in gesprek bij de verdere voorbereidingen van dit bestemmingsplan. Zo ontstaat er meer begrip voor elkaars belangen en kan daar ook rekening mee gehouden worden.

« Terug