Bijdrage Nota van uitgangspunten Knibbelweg Oost locatie

P. Molenaar 1 - Nieuwsberichtdonderdag 20 mei 2021

Voorzitter,

Na behandeling masterplan vijfde dorp als historisch moment nu weer een historisch besluit, namelijk nota van uitgangspunten Knibbelweg Oost te Zevenhuizen.

Via moederplan in 2009, het ontwerpbestemmingsplan in 2015, de bestuurlijke overeenkomst A12 corridor in 2019 nu dan hopelijk de daadwerkelijke ontwikkeling van Knibbelweg Oost. Zeker bij het on hold zetten van het ontwerpbestemmingsplan in 2015 heeft CUSGP een bittere smaak in de mond gekregen. Nu ligt dat 6 jaar later hopelijk achter ons en wil CUSGP ook de blik naar voren richten.

CUSGP wil 4 punten aankaarten:

  1. Capaciteit elektriciteit netwerk

Deze beoogde ontwikkeling heeft een duidelijke relatie met de problemen op het huidige elektriciteit netwerk. Wij weten dat het college met Tennet hier hard mee bezig is, maar toch vragen we hier aandacht voor. We hebben hier een ondernemer die al een 6-tal jaar wacht op de ontwikkeling van dit gebied en nu ook afhankelijk is van elektriciteit capaciteit. De boodschap van CUSGP is: een snelle en zorgvuldige aanpak van het huidige elektriciteit probleem.

2.  Niveau duurzaamheid

De nota van uitganspunten lezend zien we door de regels heen een aanpassing naar beneden van de duurzaamheidsvisie. Enerzijds snappen we dat, dit kan voortschrijdend inzicht zijn, maar anderzijds wel de oproep: waak voor het doen van te veel concessies op gebied van duurzaamheid, je kan een nieuw gebied maar 1 keer inrichten.

3. Verspreid liggend glas

De geplande ha glas zijn deels bedoeld voor eventuele verplaatsing van verspreid liggend glas. Gisteren bij de behandeling van het masterplan vijfde dorp is ook gesproken over verspreid liggend glas. Nu is het uitgeven van de gronden voor glastuinbouw in dit gebied dubbel. Enerzijds wil je zo snel mogelijk de gronden verkopen met het oog op fin risico`s en ruimte bieden voor ontwikkeling. Anderzijds wil je wel graag dat deze gronden juist gebruikt worden als schuifruimte voor verspreid liggend glas. College heb oog voor dit spagaat en ga hier zorgvuldig mee om.

De gem grootte van een glastuinbouwbedrijf in Zuidplas is 4 ha. Een beetje groentebedrijf gaat al richting 5 ha. Ter illustratie: we hebben het nu over 5 ha glas en 13,5 ha glas. Kortom, de koek is snel op en met het oog op de kwaliteit slag die Zuidplas wil maken met verspreid liggend glas moeten we zuinig op deze koek zijn.

4. Informatie toekomstige bewoners Koningskwartier

Voorzitter, wellicht wel goed om bij de projectontwikkelaars eropaan te dringen dat toekomstige kopers van een huis aan de rand van Koningskwartier met vrij uitzicht over de polders wel eens kort van dit vergezicht kunnen genieten gezien de geplande ontwikkeling. Wij weten dat dit al lang gepland was, nieuwe bewoners wellicht niet. Ook dit is communicatie…

Dank u wel voorzitter.

« Terug