Realiseren tweede supermarkt in Zevenhuizen

Johan Snoeiwoensdag 13 oktober 2021

Voorzitter,

Laat ik beginnen met het uitspreken van onze waardering voor het opstellen van voorliggend initiatiefvoorstel door de VVD. Er is zichtbaar veel tijd en energie in gestoken om dit traject snel een vervolg te geven.

En voorzitter, de fractie van de ChristenUnie/SGP is zoals bekend voorstander van een tweede supermarkt in Zevenhuizen. We hebben dit niet voor niets een plaats gegeven in ons verkiezingsprogramma voor de huidige raadsperiode. En de argumenten daarvoor zijn inmiddels ook wel bekend: een groeiend dorp, marktruimte in het aanbod en een grote behoefte aan uitbreiding van het aanbod onder de inwoners. De termijn om het gebiedspaspoort uiterlijk juli 2022 op te leveren lijkt ons passend om daarna snel de volgende stappen naar de daadwerkelijke realisatie te kunnen zetten. Wij kunnen dan ook instemmen met het eerste en derde beslispunt.

De discussie vanavond gaat dus wat onze fractie betreft over de locatiekeuze. De VVD komt in het initiatiefvoorstel uit bij het afvalbrengstation als voorkeurslocatie. En dat gaat wat onze fractie betreft op dit moment te snel. Bij de bespreking van de detailhandelsnota voor de zomer hebben wij al benadrukt dat wij eraan hechten de bestaande winkellocaties te versterken. En dat we bij nieuwe initiatieven dus eerst daar de mogelijkheden willen onderzoeken. In onze gesprekken met ondernemers gaven zij destijds aan zich zorgen te maken over mogelijke versnippering of leegstand in bestaande winkelgebieden. Wij gaan ervan uit dat bij het opstellen van het gebiedspaspoort ook de ondernemers, inwoners en andere belanghebbenden betrokken worden. Het aanwijzen van een voorkeurslocatie komt dus voor ons op dit moment te vroeg en werkt te beperkend voor het nog te doorlopen participatietraject en zou in onze ogen onvoldoende recht doen aan de zorgen die ondernemers eerder geuit hebben.

Wij dienen daarom - samen met het CDA, PvdA/GL, D66, SP en NEZ - een amendement in waarin wij voorstellen beslispunt 2 te wijzigen en bij het zoeken en uitwerken van de locatie voor de tweede supermarkt verschillende opties in en nabij het dorpscentrum te betrekken, waarbij in ieder geval de locaties Voorbrood, afvalbrengstation en Nijverheidscentrum als opties onderzocht zullen worden.

Samenvattend, goed om stappen te zetten naar de realisatie van de tweede supermarkt in Zevenhuizen, en daar vanavond een realistische termijn voor het vervolg bij af te spreken. Maar nu eerst meerdere mogelijke locaties onderzoeken, ondernemers en inwoners daarbij betrekken, en nog geen voorkeurslocatie vaststellen.

Naar aanleiding van de voorliggende detailhandelsvisie is de fractie van de ChristenUnie/SGP op bezoek gegaan bij onze (circa 150) ondernemers in de zes winkelgebieden. In de eerste plaats hebben we aan hen onze waardering overgebracht voor het werk dat zij dagelijks doen, ook in het afgelopen lastige jaar in de coronacrisis.

Onze fractie zet zich in voor vitale winkelcentra. En als we kijken naar inhoud van de gesprekken die wij hadden, dan zien we op veel punten herkenning in het raadsvoorstel en de bijbehorende detailhandelsvisie. De openhartige gesprekken maakten duidelijk dat ondernemers nog veel mogelijkheden zien om dingen te verbeteren, maar zich op een andere terreinen ook zorgen maken. We willen vanavond bij de volgende punten stilstaan:

  • Het versterken van de bestaande detailhandelslocaties.
  • Het scheppen van de juiste randvoorwaarden.
  • Verbeteren van de samenwerking tussen alle betrokkenen.
  • De zondagsopenstelling.

Als het gaat om het versterken van de bestaande locaties dan vinden wij dat we voorzichtig moeten zijn met nieuw aanbod buiten de centra. In een aantal dorpen is behoefte aan uitbreiding van het aanbod. En mede gezien de groei van onze gemeente is daar ook marktruimte voor. En uitbreiding is in de basis positief en juichen wij ook toe. Concreet ook als het gaat om een tweede supermarkt in Zevenhuizen en een drogist in Moerkapelle, die u ook kunt terugvinden in ons verkiezingsprogramma. Ondernemers geven daarbij wel aan zich zorgen te maken over mogelijke versnippering of leegstand in bestaande winkelgebieden. Wij hechten er aan bestaande locaties te versterken en nieuwe initiatieven zullen daarom wat onze fractie betreft eerst daar gezocht moeten worden.

Dan het scheppen van de juiste randvoorwaarden. De detailhandelsvisie houdt niet op bij puur economische aspecten . Ook de veiligheid van het winkelgebied, de lokale regelgeving, het parkeerbeleid en de inrichting van de openbare ruimte zijn met grote regelmaat genoemd als belangrijke randvoorwaarden om goed te kunnen ondernemen. Kan de wethouder toezeggen dat deze aspecten in de vervolgactiviteiten ook zeker de aandacht gaan krijgen. Waar nodig in samenspraak met de andere portefeuillehouders?

Voorzitter, de samenwerking tussen ondernemers en tussen ondernemers, de gemeente en de eigenaren zijn steeds belangrijker. Bij het bespreken van het economisch beleid is dat vanavond ook al benoemd. Als ChristenUnie/SGP zijn wij warm voorstander van de oprichting van Bedrijven Investeringszones en een Ondernemersfonds. Daarbij is draagvlak onder ondernemers dan wel een belangrijke voorwaarde. In de detailhandelsvisie lezen we dat de samenwerking nog niet overal goed van de grond is gekomen en ook in onze gesprekken werd dit met regelmaat herkent. Na vaststelling van deze visie ligt daar een grote uitdaging en we willen de wethouder dan ook oproepen om de visie breed onder de aandacht te brengen bij alle ondernemers zodat zij bekend zijn met de inhoud en in het vervolg kunnen aanhaken. En het is daarbij ook belangrijk dat de bestaande detailhandelsvestigingen buiten de centra die mogelijkheid hebben. Kan de wethouder ons toezeggen dat hier in de verdere communicatie rekening mee zal worden gehouden?

Dan de zondagsopenstelling. Het is u ongetwijfeld bekend dat onze fractie bij voorkeur ziet dat winkels op zondag gesloten zijn. Het besluit uit het verleden om dit los te laten blijft bij onze fractie pijn doen, omdat wij ervan overtuigd zijn dat de zondag door God als rustdag gegeven is en voor iedereen van belang is. Het is voor onze fractie dan ook van groot belang om te weten hoe de zondagsopenstelling uitpakt voor ondernemers en hun medewerkers. Onze fractie heeft daarom aangedrongen op de evaluatie die op dit punt is uitgevoerd. De kleine zelfstandige mag niet de dupe van dit besluit worden, omdat daarmee de dorpscentra op langere termijn niet gebaat zijn. En er mag geen sprake zijn van (sociale) druk voor ondernemers en hun medewerkers om hier tegen hun wil in op zondag te moeten werken. En in die zin stellen de uitkomsten van de evaluatie ons voor nu gerust. Ondernemers geven aan geen of weinig negatieve effecten te ervaren. En dat moet wat ons betreft zo blijven. We zullen hier in de toekomst zeker scherp op blijven letten en vragen ondernemers en medewerkers het te melden bij de gemeente of de gemeenteraad als hier in de toekomst wel aanleiding voor is.

Dankuwel.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20211005 Amendement Iv Realiseren tweede supermarkt in Zevenhuizen - definitief.docx275,2 kBapplication/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.documentdownload

« Terug