Bijdrage Rv Integraal Huisvestingsplan (IHP) Zuidplas 2023 - 2026

Johan Snoeizaterdag 01 juli 2023

Voorzitter,
Na een uitvoerig debat over de ontwikkelingen rondom de huisvesting van scholen in de wijk Zuidplas, is het nu tijd om uit te zoomen met het voorliggend Integraal Huisvestingsplan voor onze hele gemeente Zuidplas. De fractie van de ChristenUnie/SGP heeft waardering voor de kwaliteit van de documenten en het werk dat erin gestoken is om dit plan met de schoolbesturen af te stemmen. Dank ook voor de beantwoording van al onze technische vragen – zowel schriftelijk alsook in de commissievergadering van vorige week – en het doorvoeren van enkele aanpassingen in het raadsvoorstel.
Wij zien ook met dit IHP weer een groot aantal ontwikkelingen en uitdagingen op ons afkomen. ChristenUnie/SGP wil ook de komende jaren het onderwijs zoveel mogelijk ondersteunen door te zorgen voor goede huisvesting. Tegelijkertijd sluiten we onze ogen niet voor de financiële consequenties die alle investeringen in huisvesting hebben. Gezien de forse opgaven waar we voor staan, vinden wij het daarom ook goed dat we met dit IHP een onderscheid zichtbaar gaan maken tussen wat de wettelijke ondergrens daarbij is en wat aanvullende gewenste kwaliteitsambities. Wij zijn benieuwd hoe we dat in de aankomende raadsvoorstellen uitgewerkt gaan zien.
Wij vinden het ook een goede ontwikkeling dat we investeren in circulaire modulaire onderwijshuisvesting. De afgelopen jaren hebben we wat ons betreft te vaak terug moeten grijpen op noodlokalen en tijdelijke huisvesting. Los van de kosten die daarmee gemoeid zijn, vinden wij met name de winst in kwaliteit van de huisvesting met deze modulaire bouw van groot belang. We begrijpen dat hiermee niet gegarandeerd kan worden dat we nooit meer een noodlokaal of andere tijdelijke voorziening nodig hebben. Maar we zijn er wel van overtuigd dat we met de nieuwe systematiek bij de leerlingprognoses en deze investering beter gesteld zullen staan.  
Mede gezien de vele ontwikkelingen en uitdagingen zien we ook het grote belang van afstemming met het onderwijs en andere belanghebbenden. Bij de behandeling van het vorige IHP hebben wij de suggestie gedaan om minimaal 1x per jaar een bijeenkomst met schoolbesturen te gaan organiseren. Deze bijeenkomst zou wat ons betreft verschillend kunnen worden ingevuld, bijvoorbeeld gericht op de visie op onderwijs die nog opgesteld gaat worden, of op een specifieke ontwikkeling in onze gemeente. Denk aan alle vragen die spelen rondom de voorzieningen in het Vijfde Dorp, in onze bestaande dorpen of in de verschillende nieuwbouwwijken. We zien in het IHP ook nog veel discussiepunten, dus aan gespreksonderwerpen zeker geen gebrek. We zijn benieuwd hoe het college en de andere fracties hierover denken.
Voor wat betreft de bredere participatie hechten wij er belang aan dat het startmoment steeds zorgvuldig wordt gekozen. In het raadsvoorstel wordt het moment genoemd zodra een schoolproject naar aanleiding van de uitkomsten van een haalbaarheidsstudie concreet wordt en kan gaan starten. Dat vinden wij niet in alle gevallen een juiste keuze. En in de commissievergadering heeft de wethouder ook aangegeven dat dit niet standaard zo hoeft te zijn, maar dat er over de invulling per project een keuze mogelijk blijft. 
Concluderend: wij zullen vanavond instemmen met dit raadsvoorstel. We wensen alle betrokkenen en zeker ook onze gemeentelijke organisatie veel succes met de verdere uitwerking van dit plan in de uitvoeringsprogramma’s en de verschillende haalbaarheidsstudies. En zoals gezegd, blijft onze fractie graag nauw betrokken bij alle ontwikkelingen en kijken we uit naar de concrete raadsvoorstellen die gaan komen om al onze ambities op onderwijs de komende jaren ook waar te kunnen gaan maken. 
Dankuwel.

« Terug