Bijdrage NvU Kamerlingh

Willem-Jan Verdoesmaandag 03 juli 2023

Voorzitter,

Een langlopend dossier waar we allemaal een ontwikkeling wensen. Het betreft een inbreilocatie, een locatie waar al andere gebouwen, huizen etc omheen staan. Dat maakt dat het altijd wat complexer is. Tegelijkertijd is een ontwikkeling aldaar wat ChristenUnie/SGP betreft nodig!

Waarom gedetailleerde NvU?

Voorzitter. Mijn fractie vind het ingewikkeld dat we een gedetailleerde nota van uitgangspunten voor hebben liggen. Een NvU is richtinggevend en het betreft een kader voor de verdere procedure.

We hebben hier vragen over gesteld. Het college geeft aan meer zekerheid te willen bieden aan de ontwikkelende partij. Dat begrijpt de fractie van ChristenUnie/SGP. Tegelijkertijd wil mijn fractie wel de vrijheid houden om bij het Bestemminsplan het finale oordeel te vellen over deze ontwikkeling. Dan maken we de mind op. De fractie van ChristenUnie/SGP zal bij het bestemmingsplan een oordeel vellen of het dan voorliggend plan een goed plan is. Een NvU hoort dus een richtinggevend kader te zijn. Het is in die zin een document met een politieke status en geeft het college een mandaat. Maar zoals gesteld, het hoort niet een BP light te zijn.

Woonprogramma

Dan het woonprogramma. 35 sociale huur en 9 middenhuur. Aan beide is maatschappelijke behoefte. Het kan daarnaast ook zorgen voor doorstroming en dat is ook gewenst. Daarnaast is de inzet om te komen tot ouderenhuisvesting. Vragen we vaak aandacht voor. Goed te lezen dat aan hen wordt gedacht. Trek hierin vooral op met initiatiefgroep Zuidplashof. De fractie van ChristenUnie/SGP zal volgen hoe zij verder worden meegenomen in het proces. De opzet van de ontwikkeling oogt kwalitatief goed met aandacht voor groen. Dat vind de fractie van ChristenUnie/SGP een belangrijk aspect!

Parkeren

De inzet is om 64 parkeerplaatsen toe te voegen, terwijl de parkeernorm 91 voorschrijft. Het programma: sociale huur en de doelgroep ouderen maakt dat er wat kan worden gedaan met de parkeernorm. Die lijn kan ChristenUnie/SGP volgen. Tegelijkertijd horen we ook de insprekers. Eigen onderzoek, andere uitkomst, zo lijkt het. In het komen tot het bestemmingsplan wil ik zien dat er geen onduidelijkheid is over de telling. Geen doelredenering, maar een onafhankelijk, ondubbelzinnige parkeertelling. Graag een reactie van het college op dit punt.   

Participatie

Al jarenlang is er een meedenkende buurt. Onze oproep: Gebruik de kennis en probeer tot meer overeenstemming te komen binnen de kaders van het redelijke. Het college geeft aan dat de klankbordgroep wordt betrokken bij de verdere uitwerking. Vraag aan de wethouder; dat is toch meer dan informeren? Ga met elkaar in gesprek over de parkeeroplossing, de invulling van het groen, de ontsluiting etc. Kan de wethouder dat toezeggen?  

Voorzitter, een langlopend dossier. Goed dat er een ontwikkeling voor ogen is. Nog enkele aandachtspunten en we zien uit naar een ontwerp bestemmingsplan. Maar met dit plan werken we aan woningen voor alle doelgroepen en dat is al lovenswaardig. Veel succes in het verdere proces! Dankuwel!

 

« Terug