Huisvestingsverordening Zuidplas

P. Molenaar 1 - Nieuwsberichtzaterdag 01 juni 2019

Voorzitter,

De nieuwe huisvestingsverordening is een instrument die gemeentes kunnen gebruiken bij aantoonbare schaarste van sociale huurwoningen.
Wat dat laatste betreft zal eenieder beamen dat dit in Zuidplas het geval is zodat we daar geen discussie over hoeven te voeren. 
Deze nieuwe verordening, die in nauw overleg met Gouda, Waddinxveen en Bodegraven Reeuwijk tot stand gekomen is, moet voor 1 juli 2019 ingaan.

Bij het actualiseren van de verordening worden gelijk een aantal zaken rechtgetrokken waar men in de huidige verordening tegenaan liep. Ik kom daar zo op terug.


CUSGP vindt dat er een goed instrument moet zijn om de schaarse soc. huurwoningen in onze gemeente goed, eerlijk en zo transparant mogelijk te verdelen.

 

En dan hebben we te maken met veel bijzondere doelgroepen, en in feite is elke doelgroep is belangrijk.

De diverse doelgroepen beconcurreren elkaar in belangrijkheid, welke doelgroep is er nu belangrijker om in aanmerking te komen voor een soc. huurwoning?

Wij zijn blij dat het college de ruimte gezocht heeft om eigen inwoners voorrang te geven in deze verordening. Wij hopen dat deze 'voorrangsregel' bij zal dragen aan de gewenste doorstroming op een markt waar meer beweging wenselijk is.

Het voorliggende stuk is niet zomaar een "juridische" verordening en dat blijkt wel uit de 33 vragen die gesteld zijn.

En uit die brij van vragen wil CUSGP er 2 uitlichten. 

De urgentie voor statushouders komt te vervallen. CUSGP vindt het belangrijk dat de gemeente zorgdraagt voor de huisvesting van statushouders

In de nieuwe verordening worden zij als bijzondere doelgroep aangemerkt en uit de antwoorden blijkt dat deze naamswijziging in de toewijzingspraktijk totaal geen gevolgen heeft voor de statushouders in de praktijk. 
Statushouders en andere bijzondere doelgroepen zijn gelijken.

Wethouder, kunt u dat nogmaals bevestigingen?

Als tweede het punt van de bezettingsnorm. In de nieuwe verordening wordt deze
vrijgelaten. Wij vragen ons dan wel af welk instrument de gemeente heeft als
blijkt dat in een particuliere soc. huurwoning te veel mensen gehuisvest zijn? Kan dan worden ingegrepen en zo ja, door wie en op grond waarvan? Ook hier graag een reactie van de wethouder op.

« Terug