Bijdrage Programmabegroting 2020-2030

C. van der Spek 2 - Nieuwsberichtdonderdag 07 november 2019

Voorzitter,

Voor ons ligt de tweede programmabegroting van dit college. En met dit programma zien we dat dit college behoorlijk op stoom is gekomen. De structuur van deze begroting zit er goed in, het is goed te volgen. Al zijn de prestatie indicatoren niet altijd even goed en zijn sommige doelen niet smart. Daar is nog in te winnen. Verder is het een mooie begroting waarin onze fractie veel  herkenbare zaken ziet terugkomen.

En een aantal zaken waar we nader op in willen gaan. En dat zijn de volgende zaken:

  1. Participatie
  2. Project SaaM
  3. Woningbouw
  4. Mobiliteit
  5. Economie
  6. IBOR
  7. Klimaat en Duurzaamheid
  8. Recreatie
  9. Financiën

Participatie

Mensen moeten daadwerkelijk ervaren dat ze invloed hebben op beslissingen die er voor hen toe doen. De afgelopen jaren hebben we veel ervaring opgedaan met participatie. En ook afgelopen jaar zijn er weer leermomenten geweest. Voorzitter, door onze inwoners te betrekken kan ook de veiligheid op straat en thuis alleen maar beter worden. Politie en handhavers doen hun best, maar kunnen niet overal tegelijk zijn. Maar wat doen we nu met al die leerervaringen van afgelopen jaren.  De kadernota participatie stamt uit 2012. In die tussentijd is er al veel veranderd in participatie en veel geleerd. Daarom is onze fractie voorstander om het geleerde van zowel de reflectienota en de ideeën van de werkgroep Opfrissen Lokale Democratie te verwerken in nieuw beleid. Hier dienen wij een motie voor in.

Project SaaM

Mantelzorgondersteuning vindt onze fractie van groot belang. De problematieken bij steeds meer ouderen die thuis blijven wonen nemen steeds meer toe. Dit geldt ook voor mensen met een beperking die steeds meer geacht worden zelfstandig (begeleid) te gaan wonen. In dat opzicht is het prima om de pilot structureel door te trekken, ook gezien de positieve ervaringen. Wel wil onze fractie graag over 2 jaar evalueren of dit de meest doeltreffende manier van ondersteunen is of dat het nog beter kan of anders moet. Niet om het project stop te zetten, maar voor de continuïteit. Voorzitter, onze fractie heeft behoefte om over 2 jaar te evalueren waarbij wordt ingegaan op de prestaties en de effecten die ook op de wat langere termijn bereikt zijn. En de verdere behoefte van mantelzorgers in kaart wordt gebracht. Voorzitter, kan het college ons deze evaluatie toezeggen?

Woningbouw

De afgelopen jaren is er stevig gebouwd in Zuidplas. Veel huizen zijn opgeleverd. En ook de plannen voor het bouwen in het Middengebied komen al aardig in de steigers te staan. Maar we zien ook hier donkere wolken ontstaan door PAS en PFAS. Voor een ontwikkelgemeente als Zuidplas kan dit hele grote gevolgen hebben. Niet alleen financiële, maar ook  voor ruimtelijke ontwikkelingen. En de gevolgen voor de voorzieningen. U kent onze fractie, wij staan voor onze dorpen. Hoe eerder er zicht is op de stikstof footprint , hoe beter het is. Wat CU/SGP betreft hoeven we geen keuze te maken wat we eerst gaan ontwikkelen: Middengebied of Zevenhuizen Zuid. PAS en PFAS mogen wat ons betreft geen roet in het eten gooien. Zorg dan ook voor voldoende en juiste kennis van deze materie in het gemeentehuis. Zodat zij deze kennis ook over kunnen dragen aan de raadsleden. Ook zij hebben behoefte aan meer kennis over deze materie. Beleg een thema avond voor dit majeure probleem voor kennisoverdracht aan de raadsleden.

Tot slot willen wij met betrekking tot het onderwerp woningbouw onze zorg uitspreken naar aanleiding van de onlangs toegestuurde informatienota over de beschikbaarheid resp. het kunnen bouwen van sociale koop resp. betaalbare koopwoningen. Voorzitter, in die categorieën zijn er niet of nauwelijks woningen beschikbaar. Met als gevolg dat jongeren min of meer gedwongen worden naar woonruimte elders uit te zien. Dat is iets wat wij niet willen. Zuidplas mag geen Wassenaar aan de IJssel worden en evenmin een dorp zonder jeugd. Wij vragen het college met een notitie te komen met voorstellen hoe het aanbod van betaalbare woningen voor jongeren op de meest efficiënte wijze vergroot kan worden.

Dan nog even over de ontwikkelvisie. Er is afgesproken dat er een werkgroep ingesteld wordt. Tot nu toe hebben we nog niets vernomen. Graag horen we van de wethouder wanneer deze werkgroep van start kan gaan.

Verder zien we nog veel zaken die qua planning niet matchen met de regionale ontwikkelingen. Denk aan het werkboek Oostland in relatie tot de ontwikkelvisie of de duurzaamheidsambities in relatie tot de RES. Voorzitter, kan hier nog eens goed naar gekeken worden.

In deze tijd van economische groei komen er veel bouwaanvragen op de gemeente af. We begrijpen best dat dit de afdeling die de bouwaanvragen moet beoordelen onder druk staat. Maar feitelijk mogen onze inwoners van de gemeente verwachten dat zij binnen de gestelde tijd met een antwoord komen. Dan moet daar ook voldoende capaciteit zijn om de aanvragen te beoordelen en verwerken. Mocht daar nu meer behoefte aan zijn aan capaciteit, schroom dan niet om de raad te vragen om extra gelden voor meer capaciteit. Onze inwoners en ondernemers hebben er recht op dat zij binnen de gestelde tijd antwoord krijgen.

Mobiliteit

Eerst bewegen en dan bouwen. Maar we zien in ons mooie Zuidplas dat het her en der steeds meer vastloopt. Denk aan de N219, vrijwel iedere morgen en avond is het raak. Op de Bredeweg bij Moerkapelle naar de rijksweg A12, het wordt steeds drukker en komt steeds meer vast te staan. En dan nog steeds de fuik bij de Moerkapelse Zijde. En met al dat bouwen gaat het steeds meer wringen. Ook met al die nieuwe industrieterreinen die ontwikkeld worden bij onze buurgemeenten zorgen bij ons voor extra drukte. De bereikbaarheid van Zuidplas komt steeds meer onder druk te staan. Voorzitter, de verbetering van de ontsluiting van Zuidplas heeft gelukkig ook een prominente plaats in de programmabegroting. In het eerste kwartaal 2020 verwachten we een overzicht van knelpunten in de infrastructuur van Zuidplas. En een voorstel voor een vervolgtraject. Hier kijkt onze fractie met spanning naar uit.

Economie

Voorzitter, we vinden een goed ondernemersklimaat en vitale bedrijfsterreinen van groot belang. Gemeente en ondernemers hebben elkaar hard nodig. We zetten als CU/SGP niet alleen in op een goede bereikbaarheid, maar ook op het uitbreiden van beschikbare bedrijfsruimten. Daarnaast het bieden van duidelijkheid aan ondernemers die op slot zitten. Welk perspectief hebben zij op een goede toekomst in Zuidplas? Gemeente en ondernemers moeten op een goede manier met elkaar kunnen samenwerken. En er moet een goede aansluiting zijn tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Voorzitter, wij denken daarbij in mogelijkheden en horen graag van het college welke concrete stappen de komende tijd gezet gaan worden om hier verdere invulling aan te geven.

Daarnaast valt ons op dat bij het programma Economie veel zaken op de langere baan worden geschoven, veel gaat naar Q3 en Q4 2020. Dat mag wat onze fractie betreft wel sneller. Op deze punten zien we ook graag het ambitieniveau van het college terugkomen.

IBOR

Voorzitter, afgelopen raadsvergadering van 15 oktober is besloten meer geld vrij te maken voor de kwaliteit openbare ruimte. En daar is onze fractie erg blij mee. Meer poen voor groen. Voor CU/SGP is de openbare ruimte en de leefbaarheid een zeer belangrijk punt. Het opmaken van het schouwrapport deden we dan ook graag . Het is mooi dat er veel aandacht is voor biodiversiteit. Dat draagt namelijk sterk bij aan een beter leefklimaat. Een groene leefomgeving is goed voor mens en natuur. En,  zoals blijkt uit de stukken, gaan we volgend jaar van LIOR naar DIOR. Het omvormen van integraal beleid waarin ook duurzaamheid een prominente plaats krijgt. Volgend jaar moet daarvoor de ontwerp en inrichtingseisen worden geactualiseerd. Voor CU/SGP is de openbare ruimte een belangrijk onderwerp en wij denken dan ook graag mee. Voorzitter, graag zien wij een startnotitie verschijnen en horen graag de toezegging van de wethouder.

Klimaat en Duurzaamheid

Het afgelopen jaar is er al regelmatig gediscussieerd over klimaat en duurzaamheid. En dat is ook niet vreemd, want het is een zeer belangrijk onderwerp. Voorzitter, de komende jaren zal er ook nog genoeg geld voor uitgetrokken moeten worden. Geld dat, wat de CU/SGP betreft, gewoon uit de lopende begroting dient te komen. En niet uit de algemene reserve. Voorzitter, bij de behandeling van Programmaplan Klimaat en Duurzaamheid hebben we een dergelijk amendement ingediend wat toen ook is aangenomen. In de Programmabegroting wordt nu toch voorgesteld om de komende 2 jaar de kosten te dekken vanuit de algemene reserve. Dat is in strijd met het eerder aangenomen amendement en daarom dienen wij nu weer een amendement in om de kosten voor klimaat en duurzaamheid te dekken uit de begroting. Daar is ook genoeg ruimte voor.

Recreatie

Zuidplas, de watertuin van de zuidelijke randstad. Zo zetten we ons op de kaart en doen we aan gebiedspromotie. In de hoop dat veel toeristen gebruik zullen maken van onze mooie natuur. En daar mag ook best wat tegenover staan. En dat doen we dus ook, met het heffen van toeristenbelasting. En nu gaat het mij om de hoogte van de toeristenbelasting. Daar vragen wij 1,11 euro per nacht voor. Gaan we kijken wat ander gemeenten vragen, dan is dat al gauw het dubbele. Voorzitter, we hebben bij het vaststellen van de Zomernota hiermee ingestemd en daar zullen we ook nu niet op terugkomen. Afspraak is afspraak voor onze fractie. Maar we geven het college wel de overweging mee om bij de begrotingsvoorbereiding 2021 een meer marktconform tarief vast te stellen.

Financiën

Hierover wil ik kort zijn. Bij de behandeling van de NJN heeft onze fractie een aantal opmerkingen gemaakt die doorwerken naar de cijfers van de Programmabegroting.

Wij zijn het eens met het college om nu geen ingrijpende bezuinigingsmaatregelen voor te stellen omdat de jaren 2022 en 2023 mogelijk rood gaan kleuren. Wel is het zaak de vinger aan de pols te houden en ons niet rijker te rekenen dat we zijn. Ik doel concreet op het inboeken van onzekere inkomsten Jeugd 2022 en 2023 ter grootte van € 575.000 per jaar. Weliswaar toegestaan op grond van signalen van Rijk en financiële toezichthouder, maar niet keihard toegezegd en dus ongewis.

Voorzitter, er is al het nodige over gezegd. Net als andere fracties zijn wij niet blij met het vooruitzicht dat de afvalstoffenheffing in 2020 fors omhoog moet. Maar de discussie over de omvang van de totale gemeentelijke belastingen en heffingen voeren we, conform eerdere besluitvorming, december a.s. Daar willen we nu nog niet verder op vooruit lopen.

En dan ga ik nu afsluiten voorzitter. Er staat voor komende jaren weer een heel bouwwerk in de steigers. Veel ontwikkelingen en bouwopgaven komen op ons af. En dan moet ik denken wat er in Psalm 127 staat: Als de HEERE het huis niet bouwt, tevergeefs zwoegen zijn bouwers eraan. Voorzitter, bij al ons zwoegen moet er nog iets bij. Dat is de zegen van de HEERE. En die zegen wenst de CU/SGP het college en de ambtenaren toe bij de uitvoering van alle plannen voor de komende jaren.

« Terug