Onderzoek woonbehoefte, dierenwelzijn en Columbus

Koeien
logoCUSGP.jpg
Door ChristenUnie/SGP Zuidplas op 24 januari 2018 om 17:30

Onderzoek woonbehoefte, dierenwelzijn en Columbus

"Voorzitter, onze fractie is dan ook op zijn zachtst gezegd niet blij met het publiceren van dit rapport daags na het besluit over het bid. Onze fractie had deze informatie van tevoren willen hebben om een betere afweging te kunnen maken. Sterker nog, onze fractie had dit verwacht van het college." De bijdrage van fractievoorzitter Dico Bac aan de raadsvergadering van 23 januari was stevig. En dat gold ook voor die van Bert Doek en Cock van der Spek. Een terugblik op de gemeenteraadsvergadering van 23 januari.

Het rapport over de woonbehoefte deed nogal wat stof opwaaien in Zuidplas. Juist omdat het gepubliceerd werd vlak na het besluit over een bid aan de provincie voor woningbouw. Terwijl het college het rapport al kende, wist de raad nog van niets. Dat schoot meerdere partijen in het verkeerde keelgat. Waaronder de ChristenUnie/SGP.

Fractievoorzitter Dico Bac was helder over de reden van zijn ongenoegen: "In de vraag om een goede onderbouwing en actuele cijfers stonden we niet alleen. De behoefte aan duiding was groot. De haast van het college hadden wij niet, liever zorgvuldig dan snel. Het onderwerp leefde en leeft in onze dorpen. Er was grote belangstelling voor de meedenkavonden en de raadsbehandelingen, een groot aantal mensen heeft ingesproken. Het was en is het meest verstrekkende politieke onderwerp van het afgelopen jaar. Voor onze fractie was dit ook geen makkelijk onderwerp. We wilden niet weg lopen voor onze verantwoordelijkheid over in het verleden, ook door ons, gesteunde besluiten. Tegelijkertijd is de wereld veranderd en willen we ook staan voor het behoud van het dorpse karakter van onze dorpen en de leefbaarheid hiervan." Dat moet zo'n rapport er zijn.

Namens het college bood wethouder Jan Hordijk zijn excuses aan. Dat werd aanvaard. Lees hier de bijdrage van Dico Bac.

Dierenwelzijn

De ChristenUnie/SGP stemde als enige partij tegen de nota over dierenwelzijn. Met een reden. Raadslid Bert Doek: "Tijdens de oriënterende raad heeft onze fractie vraagtekens gesteld bij de meerwaarde van deze nota. En nog steeds is voor niet duidelijk wat er met deze nota verandert aan het dierenwelzijn binnen onze gemeente. Onze fractie zit niet te wachten op nota’s, maar op stevige inspanningen van het college om ervaren problemen op te lossen. En als die er op dit gebied niet zijn, moeten we onze inspanningen op andere zaken richten."

Doek probeerde het een en ander veranderd te krijgen in de nota. In plaats van de passage waarin de gemeente zegt tegen megastallen te zijn, wilde hij de volgende tekst neerzetten: "Bij bedrijfsuitbreiding en het opzetten van (mega)stallen is van belang dat dierenwelzijn geborgd is". Dat amendement redde het helaas niet. Waarmee voor de ChristenUnie/SGP helder was wat ze moest doen: tegen stemmen. Lees hier de bijdrage van Bert Doek.

Omgevingswet

Raadslid Cock van der Spek waande zich tijdens de raadsvergadering van 23 januari net Columbus. "De boot is af, alles is aanwezig. We weten precies over welke onderwerpen we het moeten hebben. De Omgevingsvisie, Omgevingsplan, Omgevingsvergunning en Digitalisering zijn de kerninstrumenten en daarnaast is gekozen voor nog 2 sporen, te weten Participatie en Cultuur en Organisatie. Ook het stuur is aanwezig, genaamd Maatwerk. We kunnen gaan varen. Maar helaas, we missen het kompas. Welke kant moeten we nu op? Ja, zegt u, maar dat gaan we onderweg uitvinden. Ik hoop wel dat we het kompas op tijd af hebben, want anders missen we het nieuw te ontdekken land en varen we de wereld af. Ik bedoel: dan missen we het juiste ambitieprofiel om de nieuwe Omgevingswet goed te laten functioneren. Goed contact met de samenleving is hiervoor essentieel."

Lees hier de bijdrage van Cock van der Spek.

Deel dit bericht

Labels: , ,